NAREDIMO VEČ Z MANJ.

MINImiziramo povsod, kjer lahko, da zagotovimo zanesljivejšo in bolj trajnostno izkušnjo vožnje. S tem, ko MINImiziramo, mislimo na zmanjševanje odpadkov, energije in emisij CO2 na vozilo v celotnem življenjskem ciklu, da bi uresničili svojo vizijo čistejše dinamike. Zavezani smo k pionirskemu ravnovesju, ki združuje famozno zmogljivost MINI in ikonično oblikovanje z jasnim pristopom na področju varstva okolja. S tem ko zmanjšujemo svoj vpliv, vam omogočamo, da tudi vi zmanjšate svojega. 

Trajnost MINI – naredimo več z manj – brez izpustov iz izpušne cevi Trajnost MINI – naredimo več z manj – brez izpustov iz izpušne cevi

SPOZNAJTE URBAN-X POD OKRILJEM MINI.

Platforma URBAN-X, ki jo je leta 2016 ustanovil MINI, se je uveljavila kot vodilna za zagonska podjetja na področju mestne tehnologije. Zagotavlja prilagojeno podporo podjetnikom v začetni fazi, ki želijo izboljšati življenje v mestu s svojimi drznimi rešitvami za podnebno tehnologijo.

V samo sedmih letih je platforma URBAN-X že sodeloval z več kot 100 zagonskimi podjetji na področjih mobilnosti, gradbeništva, energije in skupnosti. Pomagala jim je razviti inovativne, trajnostne rešitve, pospešiti rast in postaviti temelje za poslovni uspeh.

TRADICIJA NA PREHODU.

Nova popolnoma električna družina MINI napoveduje novo obdobje bolj trajnostnega in povezanega MINI, hkrati pa si še vedno drzne biti drugačen. Z opuščanjem usnja, zmanjšanjem kromiranih elementov in vključitvijo napredne digitalizacije je vsakomur jasno, kako se MINI preoblikuje za svojo popolnoma električno prihodnost.

Trajnost MINI – MINI Cooper SE – MINI Countryman SE Trajnost MINI – MINI Cooper SE – MINI Countryman SE

Oblikovano za recikliranje.

OBLAZINJENJE SEDEŽEV BREZ USNJA.

Elektrifikacija ni dovolj. Naša nova generacija vozil MINI prisega na neživalske materiale, ki se uporabljajo za sedeže, volan in prestavno ročico. To vključuje umetno usnje, izdelano iz polivinilklorida (PVC), ter tekstil iz trajnostnih in delno recikliranih materialov, kot so plastenke PET ali industrijski odpadki. Nastale tkanine niso le prijetne na dotik in estetsko privlačne, temveč so tudi izjemno trpežne. Njihova proizvodnja vključuje manj onesnaževal in zmanjšuje emisije CO2 za 85 % vzdolž vrednostne verige. Prav tako pa proces ne povzroči krčenja gozdov in ne vključuje izkoriščanja živali. 

Trajnost MINI – oblazinjenje brez usnja – novi tekstil
Trajnost MINI – oblazinjenje brez usnja – novi tekstil 1
Trajnost MINI – oblazinjenje brez usnja – novi tekstil
Trajnost MINI – oblazinjenje brez usnja – novi tekstil 1

ARMATURNA PLOŠČA IN OBLOGE NA VRATIH IZ RECIKLIRANIH TKANIN.

Kot del naše zaveze k povečanju uporabe trajnostnih materialov so armaturna plošča in nasloni za roke v vratih zdaj opremljeni s kakovostno pleteno tkanino iz reciklirane poliestrske preje. Po inovativnem postopku, ki pretvori 92 % recikliranih poliestrskih vlaken v plosko 2D-pletivo, to tkanino nato uporabljamo za pletene dele armaturne plošče in obloge na vratih. Notranjosti daje občutek topline in hkrati odlično služi kot podlaga za digitalne projekcije. Postopek znatno zmanjša naš okoljski odtis, saj porabi približno 98 % manj vode kot bombaž in zmanjša emisije CO2 za približno 80 % v primerjavi s konvencionalno predelavo poliestra. 

Trajnost MINI – reciklirane tkanine – armaturna plošča in obloge na vratih 1

PREDNOST DAJEMO PROIZVODNJI SEKUNDARNEGA ALUMINIJA. 

Pri razmisleku o možnostih za ekonomično rabo virov in obnovljivost se naše vodilno načelo med procesom oblikovanja in razvojem izdelkov glasi: najprej sekundarno. MINI dodatno razogljiči dobavno verigo z lastno uporabo aluminija. Pri platiščih za novi popolnoma električni MINI Countryman se na primer uporablja do 70 % sekundarnega aluminija iz zavrženega materiala. V povezavi z uporabljeno zeleno električno energijo prihranimo približno 90 % potrebne energije v primerjavi s proizvodnjo primarnega aluminija. Dodatna prednost pa je, da proizvodnja sekundarnega aluminija povzroči 95 % manj emisij toplogrednih plinov. 

Trajnost MINI – sekundarni aluminij – platišča
Trajnost MINI – sekundarni aluminij – platišča 1
Trajnost MINI – sekundarni aluminij – platišča
Trajnost MINI – sekundarni aluminij – platišča 1

NA POTI DO NIČLE.

Trajnost MINI – pregled – zelena razmejitvena črta
Trajnost MINI – brez emisij – na kratko

80 % manj emisij CO2

do leta 2023

Trajnost MINI – podnebna nevtralnost – sončni panel

11.500 sončnih panelov

na strehi tovarne MINI v Oxfordu proizvede več kot 3 megavate

Trajnost MINI – podnebna nevtralnost – polnjenje

29 minut

za polnjenje od 10 do 80 % s hitrim polnilnikom DC

Trajnost MINI – pregled – zelena razmejitvena črta – spodaj

TRAJNOSTNI GLASOVI.

Vsakdo lahko prispeva k trajnostni usmeritvi MINI. V naši seriji intervjujev izpostavljamo trajnostni prispevek različnih ljudi pri MINI – in motivacijo, ki jih navdihuje.

Trajnost MINI –– trajnostni glasovi – intervjuji s strokovnjaki MINI Trajnost MINI –– trajnostni glasovi – intervjuji s strokovnjaki MINI

KAKO POSTATI TRAJNOSTNO OZAVEŠČENI VOZNIK MINI?

Trajnost MINI – vozniki mini – nasveti Trajnost MINI – vozniki mini – nasveti

Kako lahko vozniki pomagajo okolju?

Kaj lahko sami storite, da bo vaša vsakodnevna vožnja bolj trajnostna? Okolju prijazne prakse vožnje vam omogočajo, da mu prisluhnete. Prav tako vam lahko pomagajo, da prihranite denar in ostanete varni na cesti. V nadaljevanju vam ponujamo podrobnejši pregled nekaterih preprostih nasvetov, kako narediti spremembo na bolje, od trenutka, preden kupite vozilo, do vzdrževanja in nege.

NAVDIH. TO JE TISTO, KAR NAS ŽENE NAPREJ.

Projekti, zgodbe in sodelovanja – navdihnjeni z našo motivacijo, da delamo bolje in več za vse nas, pa tudi za planet.

Stvari, ki nas pogosto sprašujejo.

Glavne surovine visokonapetostnega hranilnika so kobalt, litij, grafit in nikelj. Ohišje visokonapetostne baterije je izdelano iz aluminija. MINI (BMW Group) si prizadeva razviti oskrbovalno verigo, ki je odgovorna, trajnostna in ustreza našim visokim etičnim standardom in standardom na področju človekovih pravic. Vsak imenovani dobavitelj mora zagotoviti informacije o izvajanju okoljskih, socialnih in upravljavskih standardov, vključno s spoštovanjem človekovih pravic in prepovedjo prisilnega dela.
Tesno sodelujemo z najpomembnejšimi dobavitelji surovin, da zagotovimo odgovorno pridobivanje vseh materialov, tako za zaščito in izboljšanje okolja kot tudi za zagotavljanje varnosti in blaginje zaposlenih v celotni oskrbovalni verigi. Prav tako še naprej optimiziramo logistične operacije, da zmanjšamo vplive transporta komponent do svojih obratov.

Obveznosti socialnega in okoljskega skrbnega pregleda, povezane z nabavo komponent, materialov in drugimi storitvami, so za naše dobavitelje določene v pogodbeno zavezujočih trajnostnih standardih. Ko ugotovimo tveganja pri naših neposrednih dobaviteljih, se nanje odzovemo s preventivnimi in korektivnimi ukrepi. Po potrebi enako storimo tudi za naše posredne dobavitelje. Ti ukrepi so sistematično zakoreninjeni v naših procesih. Prav tako delamo na zmanjšanju porabe surovin in povečanju uporabe sekundarnih materialov.

Večja preglednost v naši dobavni verigi nam pomaga prepoznati težave na terenu in učinkovito ukrepati, pogosto v partnerstvu z našimi dobavitelji in drugimi deležniki. Povečanje preglednosti in učinkovitosti virov v naših dobavnih verigah temelji na skladnosti z okoljskimi in socialnimi standardi, kot so opredeljeni v trajnostnem standardu BMW Group. Vsak dobavitelj mora te zahteve upoštevati v svoji ponudbi. Poleg tega se ravnamo po mednarodnih standardih, kot so smernice pobude ZN za globalni dogovor (Davos, 01/99), Deklaracija MOD o temeljnih načelih in pravicah pri delu (Ženeva, 06/98), Mednarodna organizacija dela (ILO) in njihov postopek skrbnega pregleda v skladu z zahtevami smernic ZN o podjetništvu in človekovih pravicah.

Zelena naravnanost vsakega električnega avtomobila v končni fazi odvisna od vira električne energije, ki napaja baterijo. Še en vidik ogljičnega odtisa v celotni življenjski dobi je energija, porabljena za izdelavo baterijskega sklopa. Ob upoštevanju tega so testi pokazali, da če MINI Cooper SE polnimo z mešanico obnovljivih virov električne energije, ta doseže izravnavo glede izpustov CO2 med njegovo proizvodnjo po približno 19.000 prevoženih kilometrih. V celotnem življenjskem ciklu znašajo emisije MINI Cooper SE 40 % (mešanica virov električne energije EU) oziroma 70 % (mešanica obnovljivih virov energije) manj v primerjavi z emisijami MINI Cooper S z motorjem z notranjim zgorevanjem. To pomeni, da je pri običajni prevoženi dnevni razdalji potrebnih le dvanajst mesecev vožnje, da MINI Cooper SE izravna dodatne emisije globalnega segrevanja, ki so nastale med njegovo proizvodnjo.

Smo na poti k električni mobilnosti.

Bodite del spremembe.

Raziščite prednosti prehoda na nov električni način življenja. Poglejte, koliko boste prihranili, kako pogosto boste morali polniti in kako enostavna je lahko vožnja z električnim vozilom.

Trajnost MINI – elektromobilnost – prednosti Trajnost MINI – elektromobilnost – prednosti
Trajnost MINI – popolnoma električni MINI Countryman – popolnoma električni MINI Cooper Trajnost MINI – popolnoma električni MINI Countryman – popolnoma električni MINI Cooper

SPOZNAJTE NOVO POPOLNOMA ELEKTRIČNO DRUŽINO MINI.

To je začetek nove dobe. Nova popolnoma električna družina MINI ponuja značilno navdušenje vožnje s popolnoma električnim pogonskim sklopom in poglobljeno digitalno uporabniško izkušnjo.