ELEKTROMOBILNOST.

elektromobilnost mini – doseg – faza

NAREDITE ŠE VEČ KILOMETROV.

Kako čim bolj povečati doseg.
mini electric – razmejitvena črta – logotip electric

KATERI DEJAVNIKI VPLIVAJO NA DOSEG?

elektromobilnost mini – doseg – slika

VELIKOST BATERIJE.

Na splošno velja, večja kot je baterija, dlje lahko vozite. Ampak to še ni končana zgodba.

Baterije so najtežji in najdražji sestavni del električnega vozila. Tukaj pridemo do točke preloma, ko večja baterija zahteva zmogljivejši motor, da bi dosegel enako hitrost pospeška, pa tudi močnejše podvozje in zavore za nadzor hitrosti, mase in gibalne količine. Zato je ključnega pomena doseči optimalno ravnotežje med maso in dosegom, da dobimo največjo učinkovitost in čim bolj izkoristimo vire, ki jih uporabljamo.

elektromobilnost mini – doseg – velikost baterije
elektromobilnost mini – razmejitvena črta

KAKO LAHKO PODALJŠATE ŽIVLJENJSKO DOBE VAŠE EV BATERIJE?

Izogibajte se, da bi vaš avto sedel s popolnoma polnim ali praznim polnjenjem. Najboljši primer bi bil, da vaš SOC ostane med 20–80 %, zlasti če ga pustite za daljša obdobja – in ga v celoti napolnite samo za dolga potovanja.

Zmanjšajte uporabo hitrih polnilnikov (DCFC). Nekateri delovni cikli z veliko porabo bodo potrebovali hitrejše polnjenje, če pa se vaš EV polni čez noč, bi moral tip 2 zadostovati za večino vaših potreb po polnjenju.

Podnebje je izven vašega nadzora, vendar naredite vse, da se izognete ekstremno vročim temperaturam. V vročih dneh lahko vsaj poskusite parkirati v senci.

Grey divider line
elektromobilnost mini – doseg – zunanji dejavniki

:

OKOLJSKI DEJAVNIKI.

Na doseg električnega vozila lahko vplivajo številni dejavniki.

 • Veter
 • Hitrost (čelni veter)
 • Aerodinamika
 • Odprta okna in panoramska streha 
 • Temperatura 
 • Gostota zraka (vpliva na baterijo)

Čeprav lahko isti dejavniki vplivajo na vsako vozilo, ne glede na pogonski sklop, imajo veliko pomembnejši vpliv na električna vozila.

Električni pogonski sklopi so po svoji naravi zelo učinkoviti, saj njihov izkoristek, ki temelji na verigi od rezervoarja do koles (Tank-to-Wheel), dosega do 80 % v primerjavi s samo 15 % pri običajnih motorjih z notranjim zgorevanjem. Vendar se vsaka manjša sprememba takoj pokaže na celotni porabi. Mimogrede odpiranje oken ali sončne strehe zmoti optimalen pretok zraka, saj se poveča upor. Tudi kadar bi radi vklopili klimatsko napravo, lahko pride do navzkrižja interesov glede učinkovitosti. V grobem velja pravilo, da je v strnjenih naseljih učinkovitejše odpreti okna. Na avtocesti pa bolje zapreti sončno streho in okna ter vklopiti klimatsko napravo.
elektromobilnost mini – razmejitvena črta

KAKO VOZITI UČINKOVITO.

VOZITE S PREDVIDEVANJEM.

Rekuperacija.
Popolnoma električna in priključna hibridna vozila lahko s pomočjo elektromotorjev upočasnijo ter s tem pretvorijo kinetično energijo nazaj v električno energijo za napajanje baterije. Postopek regenerativnega zaviranja se imenuje rekuperacija.

Vožnja z enim pedalom.
MINI Electric ponuja opcijo vožnje z enim pedalom. Če pritisnete pedal, boste pospešili. Umaknite nogo in boste zavirali. Vendar to ni zaviranje v smislu blokiranja štirih koles, ampak enakomeren pojemek, ki ga lahko po potrebi ojačate z zavornim pedalom.

Na splošno, če želite kar najbolje izkoristiti vsak vat energije, poskusite čim bolj zavirati brez uporabe zavornega pedala. Pridobivanje energije izboljša učinkovitost porabe in zagotavlja, da boste imeli za pospeševanje na voljo polno moč motorja. Vredno se je zapeljati poskusni krog ali dva, da dobite občutek za rekuperacijo in ne uporabljate zavornega pedala.

elektromobilnost mini – doseg – vožnja s predvidevanjem
elektromobilnost mini – doseg – pogled od zadaj na mini electric

:

VOZITE TEKOČE.

Agresivna vožnja s hitrim pospeševanjem in sunkovitim zaviranjem troši energijo. Tudi z regenerativnim zaviranjem bo sistem v tem primeru povrnil le del kinetične energije. Če bi radi učinkovito izkoriščali svojo energijo, se sprostite, uživajte v tekoči dinamiki in jadrajte skozi mesto.

UPORABITE NAČINE VOŽNJE.

Vsak način vožnje bo sistem prilagodil po svoje, da poudari porabo ali zmogljivost glede na vašo izbiro. Vredno je narediti nekaj dodatnih kilometrov, da se seznanite z značilnostmi različnih načinov vožnje in izkoristite prednosti posameznih možnosti. Vsi elektrificirani modeli MINI so opremljeni z opcijo MINI Driving Modes.

elektromobilnost mini – doseg – načini vožnje
mini electric – razmejitvena črta – logotip electric

KAKO NAČRTOVATI DALJŠE POTOVANJE.

elektromobilnost mini – doseg – slika

POZNAJTE SVOJE POTI.

Preverite polnilne postaje vzdolž poti. 
Pred odhodom si oglejte zemljevid polnilnih postaj, kot npr. MINI Charging, da dobite predstavo o svojih možnostih. V načrt poti ne pozabite vključiti časa za polnjenje. Idealno bi bilo, da bi postanke za polnjenje načrtovali tako, da bi sovpadli z vašimi običajnimi navadam, kot je na primer predah med vožnjo ali kosilo.

Manj je več.
Dodatno polnjenje med 10- in 80-% napolnjenostjo baterije je običajno učinkovitejše od čakanja, da se baterija enkrat popolnoma napolni.

elektromobilnost mini – doseg – načrtovanje poti
elektromobilnost mini – doseg – vtičnica

MIRNA VEST.

Združljivost.
MINI Cooper SE s tremi vrati je opremljen z vtičnico CCS, zaradi česar je združljiv s skoraj vsemi javnimi polnilnimi postajami v Evropi.

Zemljevid polnilnih postaj v vozilu.
Zemljevid polnilnih postaj v navigacijskem sistemu vsakega električnega MINI ponuja pregled vseh združljivih polnilnih mest in vizualizira tiste, ki so v dosegu. Premik do naslednje ikone polnilne postaje je možen v vsakem trenutku. 

IMEJTE PRI ROKI SVOJO KARTICO.

MINI Charging vam omogoča dostop do več kot 100.000 polnilnih postaj po vsej Evropi. Samo v Nemčiji jih je skoraj 20.000. Postopek polnjenja lahko udobno aktivirate s svojim pametnim telefonom ali kartico RFID.

Kliknite spodaj, če želite izvedeti več o obračunavanju in si ogledati interaktivni zemljevid vseh polnilnih postaj.

elektromobilnost mini – polnjenje – kartica za polnjenje
elektromobilnost mini – razmejitvena črta

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI.


MINI CHARGING.

Navigacijski sistem MINI vam ponuja neposredni dostop do vseh polnilnih postaj v omrežju MINI Charging. Polnilne postaje pa lahko tudi iščete: če v navigacijskem sistemu nastavite "polnilne postaje" kot posebni cilj, se vam prikaže seznam polnilnih postaj v vaši neposredni bližini. Aplikacija MINI Charging ponuja še eno možnost, ki vam omogoča dostop do seznama vseh razpoložljivih polnilnih postaj na pametnem telefonu.
Da bi odklenili polnilno postajo in začeli postopek polnjenja, uporabite zemljevid MINI Charging ali aplikacijo MINI Charging. Nekatere polnilne stebre lahko upravljate z aplikacijo MINI Charging. Aplikacija, ki ima vgrajen optični čitalnik kode QR, je preprosta za uporabo kot tudi namestitev. To storite tako, da preprosto prenesete aplikacijo, vnesete svojo številko pogodbe MINI Charging in številko PIN.
Svoje vozilo polnite z brezgotovinskim plačevanjem – znesek lahko poravnate udobno z mesečno neposredno bremenitvijo svojega plačilnega računa. Vaš spletni račun MINI Charging vam zagotavlja stalni pregled nad vsemi postopki polnjenja in stroški.
 1. Izklopite vozilo in aktivirajte parkirno zavoro.
 2. Če je treba, nastavite tok pred polnjenjem.
 3. Ne uporabljajte podaljškov.
 4. Polnilni kabel vedno priključite in odklopite v tem zaporedju:

 

Priklop:

1. Priključite ga na vtičnico.

2. Priključite ga na vozilo.

Odklop:

1. Odklopite ga z vozila.

2. Odklopite ga z vtičnice.

LED-lučke:

 • Bela: signalna lučka
 • Rdeča: napaka pri polnjenju
 • Oranžna: inicializacija
 • Modra: polnjenje je aktivno
 • Zelena: polnjenje je končano

 

5. Zaklenite vozilo. Postopek polnjenja se bo začel šele, ko je vozilo zaklenjeno.

Običajno polnjenje z izmeničnim tokom (AC):

Vaš avtomobil napolni učinkovito, predvsem čez noč, pa tudi čez dan. V primerjavi z domačo gospodinjsko vtičnico polnilna postaja z izmeničnim tokom zagotavlja več moči in lahko napolni baterijo v samo nekaj urah. Ta vrsta polnilne postaje se na kratko imenuje polnilna postaja AC.

Hitro polnjenje z enosmernim tokom (DC):

Polnilne postaje z enosmernim tokom so boljša možnost, kadar morate avtomobil napolniti na hitro. Hitro lahko ponovno napolnijo baterijo vašega vozila – na primer med nakupovanjem ali kosilom. Postopek polnjenja traja med 30 in 40 minutami. Ta vrsta polnilne postaje se na kratko imenuje polnilna postaja DC.

Za več informacij si oglejte minicharging.chargemasterplc.com/Prosimo, upoštevajte: če naletite na težave s polnilnim stebrom, se obrnite na upravitelja polnilnega stebra. Njihovo kontaktno številko je običajno mogoče najti na polnilnem stebru.
Da, polnilna postaja MINI Wallbox Essential je certificirana za zunanjo uporabo v skladu z razredom zaščite IP 54. To pomeni, da dodatna zaščita pred vremenskimi vplivi ni nujno potrebna. Polnilna postaja je razvita in certificirana za zunanjo uporabo. Vendar pa vseeno priporočamo, da jo zaradi udobja namestite v zaprtem prostoru. To hkrati preprečuje, da bi vaša polnilna postaja prišla v stik s snegom in ledom v zimskem času, kot tudi, da bi se na njej nabirala umazanija in plesen.

Tel. Št. MINI: +386 1 7774540

E-naslov: info.si@bmw.com

Delovni čas: od 9:00 do 18:00, od ponedeljka do petka

Tel. št. službe za podporo strankam MINI: +386 1 7774540

E-naslov: info.si@bmw.com

Delovni čas: od 9:00 do 18:00, od ponedeljka do petka

OKOLJSKI IN SOCIALNI STANDARDI V DOBAVITELJSKI MREŽI.

Glavne surovine visokonapetostne baterije so kobalt, litij, grafit in nikelj. Njeno ohišje je izdelano iz aluminija. MINI (BMW Group) se zavzema za razvoj oskrbovalne verige, ki je odgovorna, trajnostna in takšna, ki bo izpolnjevala naše lastne visoke etične standarde in človekove pravice. Vsak partnerski dobavitelj mora zagotoviti informacije o izvajanju okoljskih, socialnih in upravljavskih standardov, vključno s spoštovanjem človekovih pravic in prepovedjo prisilnega dela. Tesno sodelujemo z dobavitelji najpomembnejših surovin, da bi zagotovili, da so vsi materiali pridobivani odgovorno tako z vidika varovanja kot izboljševanja okolja ter da bi hkrati zagotovili varnost in dobro počutje zaposlenih na kateri koli točki v oskrbovalni verigi. Prav tako pa še naprej izvajamo racionalizacijo logističnih operacij za zmanjšanje vplivov transporta sestavnih delov do svojih tovarn.
MINI (BMW Group) zelo pozorno in kritično preučuje izvor dobavljenih surovin. Pri izboru dobaviteljev se držimo smernic OECD o potrebni skrbnosti za odgovorno ravnanje podjetij. Poleg tega svoje neposredne dobavitelje zavezujemo, da izpolnjujejo naše trajnostne zahteve glede dobav. Preglednost dobaviteljske mreže je temelj za zagotavljanje naših trajnostnih zahtev za vse dobavitelje.
Skupaj z BASF, Samsung SDI in Samsung Electronics se zavzemamo za trajnostno rudarjenje kobalta. V okviru skupnega projekta v Demokratični republiki Kongo želimo razumeti, kako je mogoče izboljšati življenjske in delovne razmere lokalnega prebivalstva. Da bi preprečili ali omilili negativne vplive in prebivalcev Konga ne pustili na cedilu, smo prav tako pooblastili nemško agencijo za mednarodno sodelovanje (GIZ), naj v pilotnem projektu v Demokratični republiki Kongo izboljša delovne pogoje pri tradicionalnem rudarjenju kobalta. Zavedamo se svoje odgovornosti, da je treba surovine rudariti in predelovati v normalnih pogojih. Redno smo prisotni na kraju samem, poznamo rudnike in delovne metode svojih partnerjev ter zagotavljamo pridobivanje virov skladno s standardi. Da pa bi se na splošno omejila potreba po kritičnih surovinah, kot je kobalt, si BMW Group prizadeva doseči cilj povečanja deleža recikliranega kobalta v baterijskih celicah.

V postopku naročanja aluminija ne kupujemo le za lastne potrebe, ampak ta material dajemo na razpolago tudi svojim dobaviteljem, zanesljivo in po izračunljivih tržnih cenah. To pomeni večjo varnost načrtovanja za obe strani. Da bi lahko zadovoljili naše dolgoročne potrebe po trajnostno proizvedenem aluminiju v prihodnosti, je BMW Group postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki se je pridružil organizaciji Aluminum Stewardship Initiative (Pobuda za odgovorno ravnanje z aluminijem), ki si aktivno prizadeva za ekološko in socialno trajnost certificiranega aluminija v celotni vrednostni verigi, od rudnika do procesa recikliranja. Prav tako si prizadevamo pridobivati več recikliranega aluminija v svojih proizvodnih procesih. Uporaba sekundarnih materialov ima pozitiven učinek, zlasti na vidike trajnosti, kot so biotska raznovrstnost, emisije CO2 (zlasti surovin energetsko intenzivne proizvodnje, kot so aluminij, jeklo in baker) in zmanjšanje odpadkov. Povprečni delež sekundarnega aluminija v naših vozilih je 20 odstotkov. Pri aluminijevih zlitinah znaša delež 40 odstotkov. Tesno sodelujemo z organizacijo ASI pri certificiranju naših partnerjev za pridobivanje aluminija v skladu z začrtanim trajnostnim standardom. Za več informacij obiščite aluminium-stewardship.org

Litij, ki ga uporabljamo za sestavne dele MINI Cooper SE, prihaja iz Avstralije. Ekstrakcija poteka na nahajališčih trdnih kamnin, za katere veljajo najvišji standardi v smislu trajnosti. BMW Group še naprej izvaja raziskave o tem, kako je mogoče materiale, kot je litij, ponovno predelati z recikliranjem baterij, na primer s ponovno proizvodnjo ali zaprtozančnimi koncepti.
Doseganje največje preglednosti nad oskrbovalno verigo nam pomaga prepoznati težave na terenu in jih učinkovito obravnavati, pogosto v sodelovanju z našimi dobavitelji in drugimi zainteresiranimi stranmi. Povečanje preglednosti in učinkovitosti virov v naših oskrbovalnih verigah temelji na spoštovanju okoljskih in socialnih standardov, kot so opredeljeni v trajnostnih standardih BMW Group za dobaviteljsko mrežo. Vsak dobavitelj mora v svoji ponudbi upoštevati trajnostne zahteve BMW Group. Poleg tega sledimo mednarodnim standardom, kot so smernice pobude OZN za globalni dogovor (Davos, 01/99), "Deklaracija MOD o temeljnih načelih in pravicah pri delu" (Ženeva, 06/98), Mednarodna organizacija dela (ILO) in postopek potrebne skrbnosti z zahtevami "vodilnih načel OZN v zvezi s podjetništvom in človekovimi pravicami".
Zelenost vsakega električnega avtomobila je na koncu odvisna od vira električnega omrežja, ki napaja baterijo. Drugi vidik življenjske dobe ogljičnega odtisa pa je energija, porabljena za izdelavo baterijskega sklopa. Ob upoštevanju tega so testi pokazali, da če MINI Cooper SE polnimo z mešanico obnovljivih virov energije, ta doseže prag rentabilnosti ali "oddela svoje" glede izpustov CO2 med njegovo proizvodnjo po približno 19.000 prevoženih kilometrih. V celotnem življenjskem ciklu znašajo emisije MINI Cooper SE 40 % (mešanica virov električne energije EU) oziroma 70 % (mešanica obnovljivih virov energije) manj v primerjavi z emisijami MINI Cooper S z bencinskim motorjem. To pomeni, da je pri običajni prevoženi dnevni razdalji potrebno le dvanajst mesecev vožnje, da MINI Cooper SE "nadoknadi" dodatne emisije, ki povzročajo globalno segrevanje, iz naslova svoje proizvodnje.
elektromobilnost mini – razmejitvena črta
elektromobilnost mini – pregled
ELEKTROMOBILNOST.

ELEKTRIFIKACIJA POGONA.

Elektrifikacija pogonskega sklopa pomeni mobilnost za prihodnost. Oglejmo si različne sisteme MINI in spoznajmo nekaj splošnih izrazov.
elektromobilnost mini – polnjenje
POLNJENJE.

DOMA IN NA POTI.

"Gorivo", ki ga potrebujete, lahko "natočite" kadar koli želite in kjer koli že ste.
elektromobilnost mini – prihranki

SUBVENCIJE IN PRIHRANKI.

PRIVLAČNE OLAJŠAVE.

Izkoristite posebne davčne olajšave, državne subvencije in kreditne možnosti, da bo preklop na elektriko še prijaznejši.
mini electric – razmejitvena črta – logotip electric