dam Image

Zgodovina.

Izkazalo se je, da gre za popolnoma originalen bel Austin 7 Classic Mini iz leta 1959, enega izmed 30 originalov, ki so jih leta 1959 sestavili na Nizozemskem in da ima nekaj edinstvenih nizozemskih značilnosti na prtljažniku. V Molenaarjevi avtomobilski tovarni v Amersfoortu je bilo skupaj izdelanih več kot 4000 vozil Mini. Medtem ko je bilo veliko delov dobavljenih naravnost iz Združenega kraljestva, je bilo oblazinjenje notranjosti tega klasičnega Mini-ja izdelano lokalno in, kar je zanimivo dejstvo, polnjeno s konjsko žimo! Ker se njegov prvi lastnik ni nikoli preveč oddaljil od svoje province, drugi lastnik pa ga je od poznih 80-ih let hranil v svojem skednju, je ta košček zgodovine MINI na srečo ostal nespremenjen.

dam Image

Ekipa za restavriranje.

V skladu s praznovanji mestnega heroja, je bila ekipa za restavriranje, ki je vključevala varilce, karoseriste, lakirarje in strojne inženirje, izbrana med 1500 zaposlenimi v lokalni avtomobilski tovarni. Nekateri so s seboj k projektu prinesli več kot 30 let izkušenj na svojem področju, kar je pomenilo, da so se tega Mini-jevega veterana dotikale le najbolj usposobljene roke.

dam Image

Veliko razkritje.

Mini je bil skrbno razstavljen, kos za kosom, in postopoma sestavljen nazaj. Kjer je bilo le mogoče, so bile izdelane replike originalnih delov z največjo pozornostjo do podrobnosti. Nekateri deli so bili obnovljeni ročno, spet drugi, kot sta majhen štirivaljnik s 34 konjskimi močmi in menjalnik, pa so bili deležni celovitega remonta. Skupnost MINI je predstavljala neprecenljiv del ekipe, saj so se z njeno pomočjo izsledili zelo redki deli iz vseh koncev sveta. Z nanosom originalnega barvnega odtenka Farina Grey iz leta 1959 je bil najstarejši Mini na svetu videti kot nov in pripravljen, da začne novo življenje polno pustolovščin.