PRI MINI TRAJNOST JEMLJEMO RESNO. NA VSAKEM KORAKU.

Vemo, da je za doseganje trajnostnih sprememb potrebnih več kot le nič emisij iz izpušne cevi. Zato je vsaka faza razvoja našega novega vozila MINI podprta z načeli krožnega gospodarstva in sistematičnim pristopom k zmanjšanju našega celotnega vpliva. Bolj kot kdaj koli prej smo vključeni v dobavno verigo in na vseh svojih proizvodnih lokacijah. Zapiramo zanko za dragocene materiale ter recikliramo in ponovno uporabimo materiali, kjer je to mogoče.
Trajnost MINI – tovarna MINI v Oxfordu – dom znamke MINI Trajnost MINI – tovarna MINI v Oxfordu – dom znamke MINI

OXFORD OSTAJA DOM ZNAMKE MINI.

Tovarna v Oxfordu se pripravlja, da bo od leta 2026 začela s proizvodnjo dveh novih popolnoma električnih modelov MINI, to bosta MINI Cooper s tremi vrati in kompaktni križanec MINI Aceman. Od leta 2030 bo tovarna v Oxfordu proizvajala izključno popolnoma električne modele MINI.

Stefanie Wurst, direktorica znamke MINI, pravi: »MINI se je vedno zavedal svoje zgodovine. Oxford je in ostaja srce blagovne znamke. Veselim se, da se bosta v Oxfordu proizvajata tudi dva nova popolnoma električna modela MINI – MINI Cooper in MINI Aceman –, kar potrjuje našo pot v popolnoma električno prihodnost.« 

TOVARNA MINI V OXFORDU NA KRATKO.

DIREKTORICA TOVARNE V LEIPZIGU.

PETRA PETERHAENSEL.

»Trajnost ima številne vidike – gospodarskega, ekološkega in socialnega. Želim ustvariti zavedanje, da vsak košček sestavljanke pomaga, da ideje prispevajo k trajnosti kot celoti, čeprav imajo posamično le majhen vpliv. Pri nas za embalažo na primer uporabljamo biološko razgradljiv material. To smo uresničili v samo šestih mesecih, od ideje do izvedbe. Drugi preprosti primeri so prehod s stisnjenega zraka na električne brusilnike v karoserijski delavnici ali zmanjšanje količine olja na ploščah v stiskalnici. Majhni koraki, ki skupaj pomenijo veliko.«
Trajnost MINI – Petra Peterhaensel – direktorica tovarne MINI v Leipzigu
Trajnost MINI – popolnoma električni MINI Countryman – proizvodna linija v Leipzigu Trajnost MINI – popolnoma električni MINI Countryman – proizvodna linija v Leipzigu

PRVI MINI MADE IN GERMANY, IZDELAN V LEIPZIGU.

Naš največji model, popolnoma električni MINI Countryman, vodi družino MINI v obdobje elektromobilnosti brez emisij v lokalnem okolju. Zato je edino primerno, da se proizvaja v proizvodnem obratu BMW Group v Leipzigu, eni najsodobnejših in okolju prijaznih avtomobilskih tovarn na svetu. Zeleno energijo za njegovo proizvodnjo zagotavljajo štiri, 190 metrov visoke vetrne turbine, nameščene neposredno na lokaciji tovarne. Leta 2021 je bilo iz vetrne energije proizvedenih 21,9 GWh električne energije, kar ustreza letni porabi električne energije več kot 5.000 tričlanskih gospodinjstev.
Še več, že od leta 2017 se električna energija začasno shranjuje na farmi s 700 baterijami odsluženih i3. Visokonapetostne baterije MINI bodo prav tako izdelovali v tovarni v Leipzigu. Do leta 2024 naj bi imela osem ločenih proizvodnih linij za električne komponente z do1.000 zaposlenimi.

Petra Peterhaensel, direktorica tovarne v Leipzigu:

»NAŠA VIZIJA V LEIPZIGU JE POPOLNO RAZOGLJIČENJE PROIZVODNJE Z ZAMENJAVO FOSILNIH GORIV Z VODIKOM.«

PRIHODNOST JE KROŽNA.

Številni viri so omejeni, zato se mora celotno gospodarstvo korenito spremeniti od pristopa "vzemi, naredi, zavrzi" do pravega krožnega gospodarstva, kjer nič ne gre v nič. MINI se jasno osredotoča na načela krožnosti za prihodnost. Zato se obstoječi materiali in izdelki vzdržujejo, reciklirajo, popravljajo in delijo, kolikor je mogoče.

OD ODPADNEGA MATERIALA DO SUROVIN.

Naš cilj je narediti več z manj v celotni dobavni verigi in na vseh naših proizvodnih lokacijah. Delež sekundarnih materialov v novih modelih nameravamo povečati s trenutnih približno 30 % na 50 %. Da bi to dosegli, je med drugim prisotna ideja razviti senzorsko tehnologijo z odkrivanjem materialov na podlagi umetne inteligence in drugimi spektroskopskimi metodami, kot je npr. lasersko inducirana plazemska spektroskopija, ki je sposobna prepoznati različna jekla in aluminijeve zlitine.
Trajnost MINI – krožna proizvodnja – sekundarni materiali

VARNA IN PREGLEDNA DOBAVNA VERIGA.

Pregledna dobavna veriga je ključna za zagotovitev, da se surovine, uporabljene za naše modele MINI, pridobivajo na trajnosten način. Od izvora do proizvedenega vozila si nenehno prizadevamo za izboljšanje učinkovitosti in preglednosti dobavnih verig, tako da so naše surovine pridobljene na okolju prijazen in družbeno odgovoren način.
Trajnost MINI – Ferdinand Geckeler – strokovnjak za trajnostno upravljanje dobavne verige Trajnost MINI – Ferdinand Geckeler – strokovnjak za trajnostno upravljanje dobavne verige
Ferdinand Geckeler, višji strokovnjak za trajnostno upravljanje dobavne verige

»TO JE PRAVO DETEKTIVSKO DELO.«

Ferdinand Geckeler je zadnjih 13 let odgovoren za trajnostno upravljanje dobavne verige pri MINI, kar pomeni tudi, da nadzira odgovorno proizvodnjo vozil. To vključuje zagotavljanje skladnosti dobaviteljske mreže s strogimi okoljskimi kriteriji in socialnimi standardi. Morda se sliši banalno, vendar njegovo delo zahteva dober detektivski instinkt, kot pojasnjuje Geckeler, ki živi v Münchnu.

STVARI, KI NAS POGOSTO SPRAŠUJEJO.

MINI krožno gospodarstvo obravnava kot ključni pristop k oblikovanju vozil, ki so bolj gospodarna z viri. Ideja je najti najboljši način za ohranjanje materialov v krogu, kar pomeni, da je treba zagotoviti, da se viri ne izgubijo, ampak ohranijo svojo vrednost za dolgoročno uporabo. To odpira vrsto priložnosti za MINI in celotno industrijo. Ponovna uporaba dragocenih virov lahko zmanjša našo odvisnost od ključnih primarnih surovin. Prav tako nas dela manj odvisne od naraščajočih cen surovin. Poleg tega uporaba visokokakovostnih sekundarnih materialov bistveno zmanjša ogljični odtis naših vozil.


Naš cilj je postopoma približati podjetje idealu krožnega gospodarstva. Od surovin do recikliranja imamo pred očmi celotno vrednostno verigo – od oblikovanja za krožnost in vse večje uporabe sekundarnih materialov za dele in komponente, pa vse do učinkovitega recikliranja vozil ob koncu življenjske dobe.

BMW Group je prvi avtomobilski proizvajalec na svetu, ki svoje avtomobile opremlja s pnevmatikami iz certificiranega trajnostnega naravnega kavčuka in rajona, materiala na lesni osnovi, ki se uporablja za ojačitev pnevmatik. Certificiranje plantaž kavčuka in kompleksne dobavne verige za naravni kavčuk ter rajon poteka v skladu s strogimi standardi neodvisnega Sveta za nadzor gozdov® (FSC®). Uporaba pnevmatik iz certificiranega naravnega kavčuka je pionirski dosežek, ki pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost in preprečevati krčenje gozdov za boj proti podnebnim spremembam.

MINI postavlja surovine, ki veljajo za konfliktne minerale, v središče svoje trajnostne strategije. To vključuje rude, pri katerih je rudarjenje ali trgovanje pogosto povezano z kršitvami okoljskih in socialnih standardov. Primer tega je volfram. Danes ga najdemo v vibracijskem alarmu mobilnih telefonov, žarilnih nitkah ter svedrih in rezkalnikih za industrijske stroje, ki se uporabljajo pri proizvodnji avtomobilov. Danes v svojih obratih v Nemčiji zbiramo stare vrtalne svedre in rezkalnike za recikliranje, da imamo sklenjen krog materiala za ta edinstveni kovinski element.

To je dobro vprašanje. Upam, da bom z odgovorom zajel bistvo. Pri MINI razmišljamo onkraj potreb sodobne mobilnosti. Big Love je optimističen odnos MINI do življenja, dostopen za vse, kjer vozniško dovoljenje ni potrebno. Vodi nas naprej in usmerja vse, kar počnemo – besedna zveza z močjo, ki navdihuje svet pozitivnih dejanj. 

Big Love pomeni videti lepoto v individualnosti in briljanten potencial v novih perspektivah ter ustvarjalnih načinih razmišljanja. To je razlog, zakaj smo vedno bili nekoliko drugačni od drugih in pozdravljamo vse, ki so prav tako nekoliko drugačni. 


Big Love je močan navdih, da delamo bolje in gradimo svetlejšo prihodnost za vse nas, pa tudi za planet. Je naša motivacija, da naredimo več z manj, da nenehno uvajamo inovacije in si že od samega začetka postavljamo vprašanja, ki se ne zgodijo vsakomur.


Big Love povezuje ljudi in ustvarja močan občutek pripadnosti; daje nam občutek, da smo del nečesa večjega od nas samih. In ker je pot v bolj trajnostno in vključujočo prihodnost preveč pomembna, da bi jo prehodili sami, resnično upamo, da se nam boste pridružili.

SMO NA POTI K ELEKTRIČNI MOBILNOSTI.

BODITE DEL SPREMEMBE.

Raziščite prednosti prehoda na nov električni način življenja. Poglejte, koliko boste prihranili, kako pogosto boste morali polniti in kako enostavna je lahko vožnja z električnim vozilom.
Trajnost MINI – elektromobilnost – prednosti Trajnost MINI – elektromobilnost – prednosti
Trajnost MINI – novi popolnoma električni MINI Countryman – mestni športni terenec Trajnost MINI – novi popolnoma električni MINI Countryman – mestni športni terenec

SPOZNAJTE NOVO POPOLNOMA ELEKTRIČNO DRUŽINO MINI.

To je začetek nove dobe. Nova popolnoma električna družina MINI ponuja značilno navdušenje vožnje s popolnoma električnim pogonskim sklopom in poglobljeno digitalno uporabniško izkušnjo.