Izgleda, da MINI, ki ste ga oblikovali, ni bil shranjen. Če se želite vrniti in ga še malo popraviti, ga shranite in mu dodelite ljubkovalno ime, tako da boste lahko nadaljevali tam, kjer ste končali

 

Vaš edinstven MINI Pripravljen za igro.

Vaš MINI – zunanjost Vaš MINI – notranjost

Zahtevajte ponudbo

Rezervirajte testno vožnjo

KAKO POPOLNOMA ELEKTRIČEN AVTOMOBIL USTREZA VAŠEMU SLOGU VOŽNJE.

Prihodnost je svetla in električna. Če še vedno niste prepričani, je tukaj nekaj prepričljivih argumentov, da se bo prilagodila vaši rutini in načinu vaše vožnje. Sprejmite električno prihodnost z obema rokama.
The all-electric MINI The all-electric MINI

232 km

Doseg (WLTP)

2,5 ure

80 % napolnjenost (11 kW, AC)

32,6 kWh

Najv. zmogljivosti baterije (nominalna, 28,9 kWh)

35 min

80 % napolnjenost (50 kW, DC**)

50 kW

Zasnovan za hitro polnjenje s priključkom CCS

3.7 kW

Standardni kabel je priložen

The all-electric MINI The all-electric MINI

ZAČNITE VSAK DAN S POPOLNOMA NAPOLNJENO BATERIJO.

The all-electric MINI The all-electric MINI

1

polnjenje čez noč.

1

teden vožnje.

The all-electric MINI The all-electric MINI

NOVI RITEM ŽIVLJENJA.

V trenutku ko začnete voziti popolnoma električni MINI, ne boste uživali le v zmogljivosti zabavne vožnje, neprekinjenem, močnem pospeševanju in tihem prihodu na cilj. Popolnoma električni MINI vam prinaša povsem novo rutino in življenjski slog. Konec koncev lahko "dolijete gorivo", ki ga potrebujete, kadarkoli želite – doma.
Električni MINI – polnjenje – gospodinjska vtičnica

PRIKLJUČITE GA DOMA.

Dejansko ne potrebujete nobene zapletene opreme ali napeljave za polnjenje doma. Vse kar morate storiti, je, da vtič priključite na katerokoli gospodinjsko 230-voltno vtičnico (šuko) – in se sprostite.

Naše raziskave kažejo, da povprečen uporabnik za vožnjo na delo in domov porabi manj kot 20 % baterije MINI Cooper SE na dan. Tudi če uporabljate običajno domačo električno vtičnico, se teh 20 % napolni v približno 3 urah.

TO LAHKO POČNETE MED SPANJEM.

Končno imate lahko vse. Zjutraj se zbudite popolnoma spočiti s ""polno posodo za gorivo"" in začnite dan, polni energije.

Tako kot mobilni telefon lahko svoj popolnoma električni MINI priključite na običajno gospodinjsko vtičnico čez noč in ta se bo v celoti napolnil (v pribl. 15 urah).

Če imate vozilo parkirano v podzemni garaži, bi lahko svojega najemodajalca povprašali, ali bi bilo mogoče namestiti preprosto šuko vtičnico za vaš parkirni prostor.

Električni MINI – polnjenje doma – kabel in vtič

DOBRO JE VEDETI.

Zanimiv je podatek, da se električna energija v gospodinjstvu zaračunava na kilovatno uro, kar pomeni, da finančno gledano ni nobene razlike, ali svoj MINI polnite hitreje – ali počasneje.
Električni MINI – MINI Wallbox – polnjenje doma

ENERGETSKA STENA.

Polnilni kabel lahko vedno uporabite doma ali na dopustu, poleg tega pa lahko na svojem parkirnem prostoru kabel s pomočjo nosilca namestite na steno in ga uporabljate kot alternativo stenski polnilni postaji (Wallbox). V tem primeru boste potrebovali 3-fazno namestitev z najv. zmogljivostjo 11 kW, kar pomeni do trikrat hitrejši čas polnjenja. Svoj popolnoma električni MINI boste lahko v celoti napolnili v pribl. 3,5 ure.

Da bi namestili 3-fazni vir najv. zmogljivosti 11 kW, boste potrebovali strokovno pomoč usposobljenega električarja. Če ste zainteresirani za namestitev polnilne postaje MINI Wallbox, vam bomo z veseljem pomagali poiskati strokovnjaka na območju, kjer živite.

PARKIRAJTE GA. NAPOLNITE GA.

The all-electric MINI The all-electric MINI

Do 20-krat hitreje

(s polnilnikom DC z najv. močjo 50 kW).

0 časa

zapravljenega.

The all-electric MINI The all-electric MINI

POLNJENJE ZDOMA.

Čeprav tako radi vozimo svoj MINI, ga moramo od časa do časa še vedno parkirati – običajno je to večino dneva.
Električni MINI – javno polnjenje – na delovnem mestu

Dvojno izkoristite svoj čas parkiranja.

S svojim popolnoma električnim vozilom MINI lahko ta čas kar najbolje izrabite tako, da izkoristite vedno večje število polnilnih postaj na javnih parkirnih mestih.

Vse več supermarketov, trgovskih centrov in trgovin s pohištvom ponuja brezplačno uporabo polnilnih postaj tipa AC in DC ali trojnih polnilnikov na svojih parkiriščih. Danes si vse več hotelov prizadeva, da bi bili bolj okoljsko ozaveščeni, in vlagajo več truda za sprejem svojih gostov z električnimi vozili. Nekatere večnadstropne garažne hiše pa ponujajo električna parkirna mesta brez parkirnine.

Prilagodljivo in čisto.

Popolnoma električni MINI lahko polnite z opcijskim kablom načina 3 na javnih polnilnih postajah z najv. zmogljivostjo 11 kW.

Nekatere javne polnilne postaje so opremljeno tako z izmeničnim tokom (AC) preko priključka tipa 2 kot z enosmernim tokom (DC) preko vtiča CCS, ki vam omogoča polnjenje z najv. zmogljivostjo do 50 kW.

Ali ste vedeli, da javno polnilno infrastrukturo v Nemčiji napaja 100-odstotno zelena ali obnovljiva energija?

Električni MINI – javno polnjenje – CCS
Električni MINI – polnjenje na delovnem mestu – šuko

ELEKTRIČNA ENERGIJA = DELO/ČAS.

Če imate na delovnem mestu parkirni prostor, bo vaš delodajalec morda razmislil o postavitvi polnilnih postaj za vas in vaše sodelavce. V tem primeru veljajo enaki pogoji kot pri polnjenju doma. Če parkirate za daljše časovno obdobje, visokonapetostna povezava ni potrebna. Standardna šuko vtičnica je vse, kar potrebujete – tako boste lahko pot proti domu začeli s popolnoma napolnjeno baterijo.

Visoka moč polnjenja, ki jo zagotavlja kombiniran sistem polnjenja (CCS), pride v poštev, ko se odpravljate na daljše razdalje.

NAJVEČJE SVETOVNO OMREŽJE PRI ROKI.

The all-electric MINI The all-electric MINI

1 kartica

in ste pripravljeni.

Več kot 12.000

polnilnic in hitra rast novih.

The all-electric MINI The all-electric MINI

VSI ZA ENEGA. EDEN ZA VSE.

MINI ELECTRIC se je povezal z MINI Charging, da bi vam omogočil dostop do največjega svetovnega omrežja združljivih hitrih polnilnih postaj. Ena sama kartica RFID za polnjenje je vse, kar potrebujete.
Električni MINI – ChargeNow – MINI Connected

POLNITE PO POTREBI.

MINI Charging vam omogoča dostop do več kot 100.000 polnilnih mest po vsej Evropi. Skoraj 20.000 jih je samo v Nemčiji.

Postopek polnjenja lahko udobno aktivirate s svojim pametnim telefonom ali kartico RFID. Zaračunavanje je na minuto, mesečno pa boste prejeli podroben seznam o posameznih polnjenjih in zadevnih stroških.

Več informacij o MINI Charging in interaktivnem zemljevidu do vseh polnilnih postaj najdete s klikom na spodnjo povezavo.

KAMORKOLI GRESTE.

The all-electric MINI The all-electric MINI

100 %

pregled.

možnosti polnjenja.

The all-electric MINI The all-electric MINI

ELEKTRIČNA ENERGIJA JE VSEPOVSOD.

Če se odpravljate na oddih ob koncu tedna ali pa bi radi obiskali prijatelje v drugem kraju, vaš popolnoma električni MINI ne bi mogel biti bolje opremljen.
Električni MINI – polnjenje – združljivost

ZDRUŽLJIVOST = POPOLNA PRILAGODLJIVOST.

Zahvaljujoč priključkoma tipa 2 in CCS imate na voljo popolno prilagodljivost in lahko izkoristite vsako polnilno postajo.

Kombinacija polnilne zmogljivosti praktičnih razsežnosti in stabilnega polnjenja vašega vozila MINI zagotavlja, da imate na izbiro veliko načinov, da dosežete svoj cilj – in vedno dosegljive različne možnosti polnjenja.

VEDNO NA OČEH.

Vaš popolnoma električni MINI vam lahko pomaga pri načrtovanju potovanja vsako minuto, ko ste na poti, zahvaljujoč integraciji MINI Charging.
Električni MINI – ChargeNow – načrtovanje poti
Električni MINI – idealne poti – skupnost elektromobilnosti

VSAKO POTOVANJE JE ODKRITJE.

Če bi raje imeli podrobneje razdelan načrt poti, obstaja vrsta dodatnih orodij, ki jih zagotavlja vse večja skupnost elektromobilnosti, da vam pomagajo pri izračunih, kot je na primer idealna potovalna hitrost ali najhitrejša pot.

PRIHRANITE V MNOGIH POGLEDIH.

The all-electric MINI The all-electric MINI

0 vzdrževanja

8-letno jamstvo na pogonski sklop.

0 CO2

emisij lokalnih.

The all-electric MINI The all-electric MINI

POMOČ PRI REŠEVANJU ZEMLJE LAHKO PRIHRANI DENAR.

Elektromobilnost koristi okolju in ima pozitiven učinek na vašo denarnico – če se pravilno izvaja.
Električni MINI – pogonski sklop – prihranki

MAJHNA OBRABA.

Pogonski sklop popolnoma električnega vozila MINI je sestavljen iz veliko manj obratovalnih delov kot motor z notranjim zgorevanjem. Kar pomeni, da ima zato ustrezno manj delov, ki jih je treba čez čas popraviti ali zamenjati.

REGENERACIJA ZAVORNE ENERGIJE.

Vaš popolnoma električni MINI pretvarja zavorno energijo v električno s pomočjo elektromotorja, ki opravlja nalogo generatorja, in vsakič, ko upočasnite, vrne nekaj električne energije v baterijo.

To tako imenovano regenerativno zaviranje ima blagodejen učinek tudi na kolutne zavore in preprečuje nabiranje drobnih prašnih delcev, ki nastanejo zaradi obrabe zavornih kolutov.

Električni MINI – zavore – regenerativno zaviranje

DOBRO ZA VAŠ RAČUN. ODLIČNO ZA OKOLJE.

V vzorčnih izračunih si lahko ogledate, koliko CO2, goriva in stroškov servisa lahko prihranite z letno prevoženimi 15.000 km v primerjavi z bencinskim motorjem.

Pogoji:

 1. Pri sedanjih cenah bencina in kilovatne ure
 2. Električnim avtomobilom so priznane davčne olajšave
 3. Popolnoma električni MINI se na javnem mestu ali doma polni s 100-% obnovljivo energijo – bencin izpusti v okolje približno 2,32 kg CO2 na liter

 

The all-electric MINI The all-electric MINI

BENCINSKI MOTORJI:

780 litrov/leto

16 polnih posod za gorivo

pribl. 1.200 EUR1

in pribl. 260 EUR dodatnih stroškov

1.460 EUR/leto

1.800 kg3 CO2

POPOLNOMA ELEKTRIČNI MINI:

2.150 kWh/leto

58 ciklov polnjenja

pribl. 560 EUR1

in prib. 120 EUR2 dodatnih stroškov

680 EUR/leto

0 kg3 CO2

The all-electric MINI The all-electric MINI
Električni MINI – trajnost – prihranki

PRELOMNICA.

Prvi Mini, ki so ga izdelali daljnega leta 1959, je že bil posebno varčen. Danes za naš električni vozni park veljajo enaka splošna načela. Z baterijsko gnano tehnologijo vožnje popolnoma električni MINI Cooper SE in priključni hibrid MINI Countryman brezkompromisno drvita bolj trajnostni prihodnosti naproti. Če MINI Cooper SE polnite z mešanico virov električne energije EU, doseže prag rentabilnosti ali postane bolj zelen od bencinsko gnanega MINI Cooper S po približno 30.000 prevoženih kilometrih.

Če pa ga polnite z mešanico obnovljivih virov energije, postane MINI Cooper SE čistejši ali bolj zelen od primerljivega avtomobila z bencinskim motorjem že po približno 19.000 km. V celotnem življenjskem ciklu ima MINI Cooper SE 40 % (mešanica virov električne energije EU) oziroma 70 % (mešanica obnovljivih virov energije) nižji potencial globalnega segrevanja.*

Nikar ne mislite, da bomo tukaj odnehali. Vse tovarne BMW Group v Evropi so od leta 2017 oskrbovane s 100-% zeleno električno energijo. Stalno tudi širimo nizkoogljične načine transporta in več kot polovica naših vozil zapusti svoje tovarne z vlakom. Decembra 2019 se je BMW Group pridružil zavezništvu ""Getting to Zero Coalition"" s ciljem doseči razogljičenje mednarodnega pomorskega prometa.

* Analiza življenjskega cikla od novembra 2019.

MINI Electrify Program

NAELEKTRITE SVOJ POGON Z MINI FINANCIAL SERVICES.

Vznemirljiv za volanom, prijazen do okolja in cenovno ugoden. MINI zdaj ponuja dostopnejšo in bolj privlačno električno vožnjo kot kdaj koli prej.


NASTAVITE VREDNOSTI.


Preprosto nastavite vhodne vrednosti spodaj, da dobite najbolj ažurno primerjavo.

električni MINI
Primerljivo vozilo z bencinskim motorjem
Potencialni letni prihranki

Spremembe vrednosti vplivajo na izračune in shranjene zneske. Privzete vrednosti se določijo na podlagi povprečnih cen, zabeleženih v zadnjih 12 mesecih. Vse informacije tukaj se lahko spremenijo.

KALKULATOR ČASA POLNJENJA.

Če takšno razdaljo prevozite vsak dan
km
0 km 200 km
Vsak teden morate polniti tako pogosto
x
Vsak dan potrebujete tolikšen delež napolnjenosti
%
V primerjavi s primerljivim vozilom z bencinskim motorjem bi lahko potencialno prihranili

ENOSTAVNO POLNJENJE DOMA

H trajanje
 
strošek
 
H trajanje
 
strošek
 

HITRO POLNJENJE NA POTI

H trajanje
 
strošek
 
H trajanje
 
strošek
 

Doseg z enim polnjenjem je izračunan na podlagi preskusnega cikla, prilagojenega stranki. Dejanski doseg je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti od: izbranih velikosti platišč in pnevmatik, osebnega sloga vožnje, izbrane poti, vremenskih razmer, uporabe ogrevanja/hlajenja in predkondicioniranja. Odvisno od zunanjih dejavnikov, kot sta omrežna napetost in zunanja temperatura, lahko dejanski časi polnjenja odstopajo od časov, prikazanih v tem orodju. Časi polnjenja so bili izmerjeni pri zunanji temperaturi 25 °C. 

KAKO DALEČ LAHKO GRESTE?

Zasnovali smo pametni kalkulator, ki vam bo pomagal ugotoviti, kako daleč lahko vozite z enim polnjenjem.

 

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI.

POLNJENJE DOMA.

Za pravilno namestitev polnilne postaje MINI Wallbox priporočamo uporabo naše storitve namestitve. Preprosto se dogovorite zanjo s svojim trgovcem z vozili MINI med naročilom MINI Wallbox Essential. Naš uradni partner Deutsche Telekom Technischer Service GmbH bo nato prevzel vse naloge svetovanja, namestitve in zagona naprave.

Prednosti za vas na kratko:

 • Pregled zahtev električne vezave na vaši nepremičnini.
 • Priporočilo ustreznih mest za namestitev glede na vašo osebno situacijo parkiranja.
 • Namestitev, priključitev in zagon na izbranem mestu namestitve (vključno s polaganjem do 2 m kabelske napeljave).
 • Informativni opis postopka polnjenja.
 • 24-mesečno jamstvo.

Priporočamo trifazni priključek z varovalko vsaj 16 A – to bo omogočilo napajanje z močjo 11 kW. Trifazni priključek z varovalko 32 A je prihodnja smer razvoja. Vsa vozila PHEV je mogoče polniti z enofaznim napajanjem z močjo najv. 3,7 kW z uporabo MINI Wallbox Essential.

Krajši čas polnjenja: do 7,4 kW (enofazni) ali 11 kW (trifazni) najv. zmogljivosti, dolžina kabla 5,0 m, preprosto rokovanje s kablom, integrirano zaznavanje okvarnega toka ("DC-uhajanje").

Da, če uporabljate polnilni vtič standarda tip 2 ali CCS (kombinirani vtič).

Dolg je 5 metrov in varno pritrjen na polnilno postajo.

Ne.

Da, polnilna postaja MINI Wallbox Essential je certificirana za zunanjo uporabo v skladu z razredom zaščite IP 54. To pomeni, da dodatna zaščita pred vremenskimi vplivi ni nujna. Polnilna postaja je razvita in certificirana za zunanjo uporabo. Vseeno pa priporočamo, da jo zaradi udobja namestite v zaprtem prostoru. To hkrati preprečuje, da bi vaša polnilna postaja prišla v stik s snegom in ledom v zimskem času, kot tudi, da bi se na njej nabirala umazanija in plesen.

Ne – zelo obsežni preskusi elektromagnetne tolerance (EMS) so potrdili, da polnilna postaja MINI Wallbox Essential ne oddaja nobenega sevanja.

Med postopkom polnjenja je polnilni kabel zaklenjen, kar tudi zaklene vozilo. Polnilno postajo MINI Wallbox lahko zaklenete tudi, če je ne uporabljate.

Da. Vendar to tudi pomeni, da se bo električna energija nenehno porabljala, seveda na nizki stopnji.

Če se po namestitvi polnilne postaje MINI Wallbox pojavijo kakršnekoli nepričakovane težave ali če pride do okvare, nas lahko kadarkoli pokličete na telefonsko številko službe za pomoč strankam MINI v primeru okvare in nesreče: XXXXXXXXX.

MINI CHARGING.

Navigacijski sistem MINI vam ponuja neposreden dostop do vseh polnilnih postaj znotraj omrežja MINI Charging.

Polnilne postaje pa lahko tudi poiščete: če v navigacijskem sistemu nastavite "polnilne postaje" kot poseben cilj, se vam prikaže seznam polnilnih postaj v neposredni bližini.

Aplikacija MINI Charging vam ponuja še eno možnost, ki vam omogoča dostop do seznama vseh razpoložljivih polnilnih postaj na pametnem telefonu.

Da bi odklenili polnilno postajo in začeli postopek polnjenja, uporabite zemljevid MINI Charging ali aplikacijo MINI Charging.

Nekatere polnilne stebre lahko upravljate z aplikacijo MINI Charging. Aplikacija, ki ima vgrajen optični čitalnik kode QR, je preprosta za uporabo in namestitev. To storite tako, da preprosto prenesete aplikacijo, vnesete svojo številko pogodbe MINI Charging in številko PIN.

Svoje vozilo polnite z brezgotovinskim plačevanjem – znesek lahko poravnate udobno z mesečno neposredno bremenitvijo svojega plačilnega računa. Vaš spletni račun MINI Charging vam zagotavlja stalen pregled nad vsemi postopki polnjenja in stroški.

 1. Izklopite vozilo in aktivirajte parkirno zavoro.
 2. Če je treba, nastavite tok pred polnjenjem.
 3. Ne uporabljajte podaljškov.
 4. Polnilni kabel vedno priključite in odklopite v tem vrstnem redu:

  Priklop:

  1. Priključite ga na vtičnico.
  2. Priključite ga na vozilo.

   

  Odklop:

  1. Odklopite ga z vozila.
  2. Odklopite ga z vtičnice.

   

  LED-lučke:

  • Bela: signalna lučka
  • Rdeča: napaka pri polnjenju
  • Oranžna: inicializacija
  • Modra: polnjenje je aktivno
  • Zelena: polnjenje je končano

   

 5. Zaklenite vozilo. Postopek polnjenja se bo začel šele, ko je vozilo zaklenjeno.

Običajno polnjenje z izmeničnim tokom (AC):

Vaš avtomobil napolni učinkovito, predvsem čez noč, pa tudi čez dan. V primerjavi z domačo gospodinjsko vtičnico polnilna postaja z izmeničnim tokom zagotavlja več moči in lahko napolni baterijo v samo nekaj urah. Ta vrsta polnilne postaje se na kratko imenuje polnilna postaja AC.

Hitro polnjenje z enosmernim tokom (DC**):

Polnilne postaje z enosmernim tokom** so boljša možnost, kadar morate avtomobil napolniti na hitro. Hitro lahko ponovno napolnijo baterijo vašega vozila – na primer med nakupovanjem ali kosilom. Postopek polnjenja traja med 30 in 40 minutami. Ta vrsta polnilne postaje se na kratko imenuje polnilna postaja (DC**).

Za več informacij si oglejte minicharging.chargemasterplc.com/

Prosimo, upoštevajte: če naletite na težave s polnilnim stebrom, se obrnite na upravitelja polnilnega stebra. Njihovo kontaktno številko je običajno mogoče najti na polnilnem stebru.

Tel. št. MINI Charging: XXXXXXXXX
E-pošta: XXXXXXXXX
Delovni čas: od 9.00 do 18.00, od ponedeljka do petka

Tel. št. službe za podporo strankam MINI: XXXXXXXXX
E-pošta: XXXXXXXXX
Delovni čas: od 9.00 do 18.00, od ponedeljka do petka

OKOLJSKI IN SOCIALNI STANDARDI V DOBAVITELJSKI MREŽI.

Glavne surovine visokonapetostne baterije so kobalt, litij, grafit in nikelj. Njeno ohišje je izdelano iz aluminija. MINI (BMW Group) se zavzema za razvoj oskrbovalne verige, ki je odgovorna, trajnostna in takšna, ki bo izpolnjevala naše lastne visoke etične standarde in človekove pravice. Vsak partnerski dobavitelj mora zagotoviti informacije o izvajanju okoljskih, socialnih in upravljavskih standardov, vključno s spoštovanjem človekovih pravic in prepovedjo prisilnega dela.

Tesno sodelujemo z dobavitelji najpomembnejših surovin, da bi zagotovili, da so vsi materiali pridobljeni odgovorno tako z vidika varovanja kot izboljševanja okolja, ter da bi hkrati zagotovili varnost in dobro počutje zaposlenih na katerikoli točki v oskrbovalni verigi. Še naprej izvajamo tudi racionalizacijo logističnih operacij za zmanjšanje vplivov transporta sestavnih delov do naših tovarn.

MINI (BMW Group) zelo pozorno in kritično proučuje izvor dobavljenih surovin. Pri izboru dobaviteljev se držimo smernic OECD o potrebni skrbnosti za odgovorno ravnanje podjetij. Poleg tega svoje neposredne dobavitelje zavezujemo, da izpolnjujejo naše trajnostne zahteve glede dobav. Preglednost dobaviteljske mreže je temelj za zagotavljanje naših trajnostnih zahtev za vse dobavitelje.

Skupaj z BASF, Samsung SDI in Samsung Electronics se zavzemamo za trajnostno rudarjenje kobalta. V okviru skupnega projekta v Demokratični republiki Kongo želimo razumeti, kako je mogoče izboljšati življenjske in delovne razmere lokalnega prebivalstva. Da bi preprečili ali omilili negativne vplive in prebivalcev Konga ne pustili na cedilu, smo tudi pooblastili nemško agencijo za mednarodno sodelovanje (GIZ), naj v pilotnem projektu v Demokratični republiki Kongo izboljša delovne pogoje pri tradicionalnem rudarjenju kobalta. Zavedamo se svoje odgovornosti, da je treba surovine rudariti in predelovati v normalnih pogojih. Redno smo prisotni na terenu, poznamo rudnike in delovne metode svojih partnerjev ter zagotavljamo pridobivanje virov skladno s standardi.

Da pa bi se na splošno omejila potreba po kritičnih surovinah, kot je kobalt, si BMW Group prizadeva doseči povečanje deleža recikliranega kobalta v baterijskih celicah.

V postopku naročanja aluminija ne kupujemo le za lastne potrebe, ampak ta material dajemo na razpolago tudi svojim dobaviteljem, zanesljivo in po izračunljivih tržnih cenah. To pomeni večjo varnost načrtovanja za obe strani. Da bi lahko zadovoljil svoje dolgoročne potrebe po trajnostno proizvedenem aluminiju v prihodnosti, je BMW Group postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki se je pridružil organizaciji Aluminum Stewardship Initiative (Pobuda za odgovorno ravnanje z aluminijem), ki si aktivno prizadeva za ekološko in socialno trajnost certificiranega aluminija v celotni vrednostni verigi, od rudnika do procesa recikliranja. Prav tako si prizadevamo pridobivati več recikliranega aluminija v svojih proizvodnih procesih. Uporaba sekundarnih materialov ima pozitiven učinek, zlasti na vidike trajnosti, kot so biotska raznovrstnost, emisije CO2 (zlasti surovin energetsko intenzivne proizvodnje, kot so aluminij, jeklo in baker) in zmanjšanje odpadkov. Povprečen delež sekundarnega aluminija v naših vozilih je 20 odstotkov. Pri aluminijevih zlitinah znaša delež 40 % odstotkov. Tesno sodelujemo z organizacijo ASI pri certificiranju naših partnerjev za pridobivanje aluminija v skladu z začrtanim trajnostnim standardom. Za več informacij obiščite aluminium-stewardship.org

Litij, ki ga uporabljamo za sestavne dele MINI Cooper SE, prihaja iz Avstralije. Ekstrakcija poteka na nahajališčih trdnih kamnin, za katere veljajo najvišji standardi v smislu trajnosti. BMW Group še naprej izvaja raziskave o tem, kako je mogoče materiale, kot je litij, ponovno predelati z recikliranjem baterij, na primer s ponovno proizvodnjo ali zaprtozančnimi koncepti.

Doseganje največje preglednosti nad oskrbovalno verigo nam pomaga prepoznati težave na terenu in jih učinkovito obravnavati, pogosto v sodelovanju z našimi dobavitelji in drugimi zainteresiranimi stranmi. Povečanje preglednosti in učinkovitosti virov v naših oskrbovalnih verigah temelji na spoštovanju okoljskih in socialnih standardov, kot so opredeljeni v trajnostnih standardih BMW Group za dobaviteljsko mrežo. Vsak dobavitelj mora v svoji ponudbi upoštevati trajnostne zahteve BMW Group. Poleg tega sledimo mednarodnim standardom, kot so smernice pobude OZN za globalni dogovor (Davos, 01/99), "Deklaracija MOD o temeljnih načelih in pravicah pri delu" (Ženeva, 06/98), Mednarodni organizaciji dela (ILO) in postopku potrebne skrbnosti z zahtevami "vodilnih načel OZN v zvezi s podjetništvom in človekovimi pravicami".

Zelenost vsakega električnega avtomobila je na koncu odvisna od vira električnega omrežja, ki napaja baterijo. Drugi vidik življenjske dobe ogljičnega odtisa pa je energija, porabljena za izdelavo baterijskega sklopa. Ob upoštevanju tega so testi pokazali, da če MINI Cooper SE polnimo z mešanico obnovljivih virov energije, ta doseže prag rentabilnosti ali "oddela svoje" glede izpustov CO2 med njegovo proizvodnjo po približno 19.000 prevoženih kilometrih. V celotnem življenjskem ciklu znašajo emisije MINI Cooper SE 40 % (mešanica virov električne energije EU) oziroma 70 % (mešanica obnovljivih virov energije) manj v primerjavi z emisijami MINI Cooper S z bencinskim motorjem. To pomeni, da je pri običajni prevoženi dnevni razdalji potrebnih le dvanajst mesecev vožnje, da MINI Cooper SE "nadoknadi" dodatne emisije, ki povzročajo globalno segrevanje, iz naslova svoje proizvodnje.

Električni MINI – bela in črna – pogled od spredaj

OBLIKUJTE SVOJ LASTNI POPOLNOMA ELEKTRIČNI MINI.