ELEKTRIFIKACIJA POGONA.

Naša nova, popolnoma električna vozila MINI predstavljajo svež pristop k zmogljivosti, inteligentni tehnologiji in ikoničnemu oblikovanju MINI. Ko hitimo proti popolni elektrifikaciji do leta 2030, ustvarjamo oprijemljive učinke z izkoriščanjem dosežkov elektrificiranih inovacij, hkrati pa prevzemamo okoljsko in družbeno odgovornost.

KAKO ZELENI SMO DANES?

Prehod na elektriko je za MINI popolnoma smiseln, saj naša vozila ne proizvajajo emisij iz izpušnih cevi, hkrati pa še naprej zagotavljajo užitek v vožnji. Toda kdaj postanejo bolj zelena od vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem? Proizvodni proces je energetsko intenzivnejši kot pri proizvodnji vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem, vendar se v fazi uporabe njihov okoljski odtis postopoma zmanjšuje. 

V NEPOSREDNI PRIMERJAVI Z DRUGIMI VRSTAMI POGONOV JE POGON NA BATERIJE NAJBOLJ UČINKOVITA IN OKOLJU PRIJAZNA MOŽNOST.

Iz skupne objave Okoljske koalicije za standarde (ECOS), Evropskega urada za okolje (EEB) in nemške organizacije Deutsche Umwelthilfe, februar 2023.

USTVARJANJE MERLJIVE RAZLIKE.

Popolnoma električni MINI Cooper SE lahko prihrani do 56 % emisij CO2 v primerjavi s svojim ekvivalentom na konvencionalni pogon, zahvaljujoč novim ukrepom v dobavni verigi in uporabi zelene energije, skupaj s povečanjem sekundarnih materialov.
Trajnost MINI – popolnoma električni MINI – zmanjšanje emisij

NAŠA ZAVEZA K URESNIČEVANJU CILJA.

Kot del BMW Group se je MINI zavezal k svetovni pobudi »Poslovna ambicija za 1,5 °C« in doseganju podnebne nevtralnosti v celotni vrednostni verigi najkasneje do leta 2050. Več kot tisoč organizacij zdaj vodi to brezogljično preobrazbo z določitvijo ciljev za zmanjšanje emisij, ki jih je postavila znanstvena skupnost prek pobude Science Based Targets (SBTi). To nas avtomatično vključuje tudi v program Združenih narodov Race to Zero.

DIREKTORICA ZNAMKE MINI.

STEFANIE WURST.

»Električni pogon je kot nalašč za MINI, saj pomeni, da naši modeli proizvajajo ničelne emisije, medtem ko še naprej zagotavljajo užitek v vožnji. Zato smo se odločili, da bomo od leta 2030 popolnoma elektrificirana blagovna znamka. Ne v smislu odrekanja preteklega, ampak kot pridobitev – za naše kupce in proizvodni obrat. Vem, da se nihče, ki je na cesti preizkusil popolnoma električni MINI Cooper SE, ne želi več vrniti nazaj. Preprosto ni mogoče spraviti več občutka vožnje z gokartom pod njegov pokrov.«
Trajnost MINI – citat Stefanie Wurst – direktorica znamke MINI

MINI POSTAJA ELEKTRIČEN. PREGLED.

POPOLNOMA ELEKTRIČNI POGON DO LETA 2030.

Naš prehod poteka po načrtih. S predstavitvijo MINI Cooper SE leta 2020 se je naš delež popolnoma električnih modelov povečal na 15 %. Povpraševanje je bilo tako veliko, da smo morali podvojiti svoje proizvodne zmogljivosti. Zadnji novi model MINI z motorjem z notranjim zgorevanjem bomo predstavili leta 2025. Do leta 2030 bodo vsi naši modeli popolnoma električni.
Trajnost MINI – časovnica MINI postaja električen –– od leta 2030 do leta 2030

STVARI, KI NAS POGOSTO SPRAŠUJEJO.

BMW Group ima danes vzpostavljeno zaprto zanko za ponovno uporabo niklja, litija in kobalta iz visokonapetostnih baterij, ki niso več primerne za uporabo v električnih vozilih. Baterije prihajajo iz popolnoma in delno električnih razvojnih vozil, testnih sistemov in zavrnjenih proizvodnih kosov, v prihodnosti pa bodo prihajale iz vozil na koncu življenjske dobe. Na ta način podjetje postavlja temelje za pionirski cikel materialov. Sodelujemo s podjetji za reciklažo, ki razstavljajo izrabljene baterije in z inovativno tehnologijo pridobivajo visok odstotek surovin iz baterijskih celic. Surovine, pridobljene na ta način, nato uporabimo pri proizvodnji novih baterijskih celic.

Seveda. Po eni strani je aluminij lahek, trden in ga je mogoče neskončno reciklirati, zaradi česar je idealen material za oblikovanje elektrificiranih vozil. Težava pa je v tem, da njegova proizvodnja običajno povzroča ogromne količine emisij ogljika. Z namenom zmanjšanja ogljičnega odtisa naše dobavne verige je BMW Group sklenil pogodbo s podjetjem Rio Tinto in njegovimi partnerji. Razvili so postopek elektrolize, ki odpravlja vse emisije ogljika, ki nastanejo med postopkom taljenja. Možnosti za zmanjšanje ogljičnih emisij v dobavni verigi aluminija so precejšnje.

Z novo generacijo MINI ponuja notranjost popolnoma brez usnja. To je mogoče zlasti z uporabo trajnostnih, delno recikliranih materialov. Površine brez usnja zmanjšajo emisije CO2 za 85 % vzdolž vrednostne verige. To pomeni, da se za sedeže, volan in prestavno ročico uporabljajo nove vrste materialov brez živalskih sestavin, ki so prav tako trpežni in omogočajo odličen oprijem kot živalsko usnje. Glede na različico opreme se v notranjosti uporablja umetno usnje iz polivinilklorida (PVC) in/ali tekstil. V primerjavi z običajnim usnjem je umetno usnje vse bolj prijazno do živali in veliko bolj trajnostno. Proizvodnja vključuje manj onesnaževal in ne vključuje izkoriščanja živali.

BMW Group intenzivno dela na optimizaciji celotnega baterijskega sistema za shranjevanje električne energije in povečanju energijske gostote baterijskih celic, hkrati pa znižuje stroške uporabljenih materialov in proizvodnje. Reciklabilnost baterije je pomemben vidik, ki omogoča razvoj prihodnjih generacij baterijskih celic. Poleg tega izvajamo intenzivne raziskave na področju tehnologije polprevodniških baterij. 
Omeniti velja tudi, da zaradi prostorsko varčnih komponent, kot je naša posebej ravna visokonapetostna baterija, ki jo proizvajamo v tovarni BMW Group v Leipzigu, novi popolnoma električni MINI Countryman ponuja dodaten prostor in še večje udobje.

BODITE DEL SPREMEMBE.

Raziščite prednosti prehoda na nov električni način življenja. Poglejte, koliko boste prihranili, kako pogosto boste morali polniti in kako enostavna je lahko vožnja z električnim vozilom.
Trajnost MINI – elektromobilnost – prednosti Trajnost MINI – elektromobilnost – prednosti
Trajnost MINI – popolnoma električni MINI Countryman – popolnoma električni MINI Cooper Trajnost MINI – popolnoma električni MINI Countryman – popolnoma električni MINI Cooper

SPOZNAJTE NOVO POPOLNOMA ELEKTRIČNO DRUŽINO MINI.

To je začetek nove dobe. Nova popolnoma električna družina MINI ponuja značilno navdušenje vožnje s popolnoma električnim pogonskim sklopom in poglobljeno digitalno uporabniško izkušnjo.