MINI EURO 6 – PRIPRAVLJEN NA EURO 6D-TEMP.

Kaj pomeni zakonodaja o emisijah Euro 6 za vozila MINI? In kakšne koristi prinaša za voznike MINI, kot tudi za okolje?
Faq o MINI – RDE2 – okolje

KAJ JE RDE2?

RDE2 je druga faza strogega preizkusnega postopka za dejanske emisije, ki nastajajo med vožnjo, in ukrepov za spremljanje.
Te preizkuse je uvedla EU v smislu dopolnila globalno usklajenega preizkusnega postopka za lahka vozila (WLTP) v letu 2017 z namenom, da bi avtomobili postali okolju prijaznejši, zlasti z omejevanjem emisij dušikovih oksidov (NOx).

Preizkus RDE s pomočjo posebne opreme, nameščene na vozilu, preverja emisije onesnaževal – ne samo v laboratoriju, ampak tudi v cestnem prometu pod različnimi pogoji, vključno z:

 • različno nadmorsko višino in temperaturo,
 • vožnjo po klancu navzgor in navzdol,
 • vožnjo po mestnih/podeželskih cestah in avtocestah pri različnih hitrostih.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED EURO 6, EURO 6D IN EURO 6D-TEMP?

Zakonodajo Euro 6 je EU uvedla leta 2015, da bi zajezila emisije izpušnih plinov z določitvijo omejitev, koliko plinastih onesnaževal lahko na kilometer oddajajo cestna vozila. Dosegla je precejšen učinek, vseeno pa so bili preizkusi pod drobnogledom, kar je vodilo do nadaljnje posodobitve, tako da ponujajo še jasnejšo sliko ravni emisij v resničnem svetu oziroma cestnem prometu. Skladno z Euro 6 se zahteve za vozila z bencinskimi in dizelskimi motorji razlikujejo, saj proizvajajo različne ravni onesnaževal.

Od septembra 2019 mora vsak tip na novo registriranega novega avtomobila izpolnjevati tako imenovani standard Euro 6d-TEMP. To pomeni, da mora vsak avtomobil opraviti preizkus v cestnem prometu, pri katerem je mogoče spremljati njegove realne ravni emisij. Omejitve so višje od mejnih vrednosti, dobljenih v laboratorijskih preizkusih, in zajemajo predvsem emisije ogljikovega monoksida (CO) in dušikovih oksidov (NOx) ter trdne delce (PM).

Dizelska vozila Bencinska vozila

 • CO: 0,50 G/KM
 • NOx: 0,08 G/KM
 • PM: 0,005 G/KM

 • CO: 1,0 G/KM
 • NOx: 0,06 G/KM
 • PM: 0,005 G/KM (SAMO NEPOSREDNI VBRIZG)

Diagram MINI – emisije

Standard emisij izpušnih plinov EU opredeljuje veljavne mejne vrednosti emisij izpušnih plinov, kot so dušikovi oksidi in trdni delci, ki veljajo na območju Evropske unije. Mejne vrednosti se razlikujejo glede na motor in tip vozila.

Skladno s postopkom preizkušanja RDE so bile zdaj mejne vrednosti NOx prilagojene:

 • s pribl. 128 mg/km na 80 mg/km za vozila z dizelskim motorjem,
 • s pribl. 96 mg/km na 60 mg/km za vozila z bencinskim motorjem.

Vozila, ki so bila homologirana v skladu s prejšnjimi standardi (Euro 6d-TEMP), bo treba ponovno preizkusiti in jih po potrebi ustrezno obnoviti, da bi lahko njihova prodaja nemoteno stekla od januarja 2021 naprej. Od januarja 2021 morajo vsi novi avtomobili opraviti preizkus dejanskih emisij Euro 6d z nižjimi mejnimi vrednostmi, kjer je učinek enak ravnem laboratorijskih preizkusov. V juliju 2020 je MINI optimiziral vse svoje modele MINI Countryman, ki so skladni z Euro 6d-TEMP. Vsi preostali modeli MINI naj bi jim sledili v kratkem.

KAJ EURO 6D IN EURO 6D-TEMP POMENITA ZAME KOT VOZNIKA MINI?

MINI (BMW Group) je doživel temeljni proces preoblikovanja, v katerem imata trajnost in sodobna mobilnost poglavitno in pomembno vlogo.


Od junija 2019 vsi na novo proizvedeni modeli BMW in MINI izpolnjujejo merila Euro 6d-TEMP.


Natančneje, vse različice bencinskih motorjev 3- in 5-vratnih modelov MINI ter tudi MINI Cabrio, MINI Clubman in MINI Countryman so opremljeni s filtrom za trdne delce in izpolnjujejo zahteve emisijskih standardov Euro 6d-TEMP.


To samo potrjuje, kako MINI dosledno nadaljuje optimizacijo ravni emisij pri svojih aktualnih modelih. Dizelske različice modelov MINI Clubman in MINI Countryman izpolnjujejo standard Euro 6d-TEMP že od marca 2018.

Preprosto povedano to pomeni, da je naša celotna serija že prijaznejša do okolja, prav tako pa tudi do vašega žepa. V nekaterih mestih/regijah bodo morali vozniki avtomobilov, ki ne izpolnjujejo emisijskih standardov EU6, plačati dodatno pristojbino za vožnjo po območjih z manjšimi emisijami.

Z januarjem 2021 začne veljati RDE stopnje 2, zato se pri BMW/MINI že ukvarjamo s prehodom, da bi izpolnili zahteve novega preizkusnega postopka za vse prihajajoče modele. Korak za korakom opremljamo svoj portfelj izdelkov z novimi različicami motorjev ali uvajamo tehnične popravke. To nam bo omogočilo, da dosežemo popolno skladnost z WLTP za celotno modelsko serijo.

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z Euro 6d, kot so postopki preizkušanja, lokalne dajatve ali ravni obdavčitve, prosimo, ne oklevajte in nam pišite na info.si@bmw.com ali se obrnite na trgovca z vozili MINI.

Faq o MINI – RDE2 – ženska